maandag 4 mei 2009

Voorbereidingen Rondreis door het Zuid Westen van de USA
Toen we eenmaal de keuze voor de VS hadden gemaakt moesten daarna nog vele keuzes gemaakt worden; auto of camper? Welke route? Welk reisbureau/vliegmaatschappij en wat leg je vooraf vast en wat regel je ter plaatse? Wij wilden graag eerst beslissen over het vervoermiddel dat wij ter plaatse zouden gaan gebruiken omdat dat voor een deel de route zou bepalen (met een camper mag je in de zomer bijvoorbeeld niet altijd de Death Valley in).
Om de keuze auto of camper te maken gingen we naar de Vakantiebeurs in Utrecht. Daar kom je dus echt geen stap verder mee. Buiten dat Amerika slecht vertegenwoordigd was op de beurs staan er alleen individuele autoverhuurbedrijven zoals Hertz en Alamo. En de informatie die je krijgt strekt niet verder dan “hier is een folder, kijkt u maar op onze site”. De Amerika specialisten (zoals Jan Doets en Variety travel) waren er niet. We zijn ons toen maar gaan richten op de reisbrochures van verschillende locale en landelijke aanbieders en reisboeken. Vooral het “camper leven” sprak ons erg aan, toch een stuk avontuurlijker dan een hotelkamer. Over het op vakantie gaan met een camper is veel info te vinden, alleen de kosten van het huren (all incl) werden voor ons niet echt duidelijk. Hoewel met de camper toch wel een erg avontuurlijk gevoel moet geven was het feit om niet te weten waar je aan toe was voor ons uiteindelijk de reden om te kiezen voor een auto. We wilden wel wat luxe, want je zit immers lange afstanden in de auto. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een full-size auto (Ford Taurus) met een never lost systeem.
Of je zo’n navigatie systeem echt nodig hebt wisten wij vooraf ook niet, maar het idee dat je een goede routewijzer bij je hebt is prettig. Hertz is het enige verhuurbedrijf dat dit never lost systeem aanbiedt; hetgeen de keuze voor een verhuurmaatschappij makkelijk maakte. Bij de voorbereiding merkten we al snel dat de prijzen van de vliegtickets enorm verschillen. Het gaat allemaal per categorie. En een categorie is dan niet gebaseerd op luxe maar op goedkope en dure stoelen in exact dezelfde rij!. Vroeg (in januari als je in de zomer naar de VS wilt) boeken is dus verstandig. De prijzen van business class vliegen zijn 100% hoger dan economy class. Uiteindelijk hebben wij een vlucht via United Airlines geboekt. Waarbij we vliegen op Los-Angeles en een tussenstop hebben in Washington.
De planning is dat wij 20 juli om 20.00 uur in Los Angeles aankomen en 17 augustus om 7.30 uur vertrekken (om de 18e in Nederland aan te komen). Je weet natuurlijk nooit of je vertraging hebt en zo ja hoeveel maar gezien de tijdstippen hebben wij er voor gekozen om voor de eerste en laatste nacht een hotel vooruit te boeken in de buurt van de luchthaven (Hacienda Hotel). Zo weten we ten minste zeker dat we niet ’s avonds laat, als we moe zijn van de vlucht, nog op zoek moeten naar een hotel.
De vraag “boeken we alle hotels alvast vooruit” komt dan vanzelf op. Wij zijn niet de types zijn om ’s middags om 16.00 uur al op onze dagbestemming te zijn. De andere kant is dat de vakanties waarbij wij ’s avonds om 22.00 uur nog steeds geen hotel hadden gevonden nog steeds op mijn netvlies staan. Feit is dat je jezelf met vooraf boeken wel erg vast legt en dat leek ons met zulke grote afstanden en veel bezienswaardigheden weer niet zo verstandig. Uiteindelijk hebben we wel de hotels in de nationale parken “Grand Canyon” en “Death Valley” via het reisbureau vastgelegd. Hoewel we –volgens de planning- in het weekend in Las Vegas zijn boeken we daar ter plekke. Voor San Francisco hadden wij wel een lijstje met voorkeur hotels aangelegd. Deze voorkeur was vooral gebaseerd op “gratis parkeergelegenheid” (hoe Hollands) omdat parkeren bij het Hotel in San Francisco kan oplopen tot $ 30,= per nacht. 
De voorbereiding bestond verder vooral uit veel lezen, zowel in reisboeken als reisverslagen op internet. Uiteindelijk werd al snel duidelijk dat iedereen die naar het Zuidwesten gaat ongeveer dezelfde route maakt en minimaal Los Angeles, San Franscisco, Yosemite, Death Valley, Las Vegas, Moab, Grand Canyon, en Phoenix aandoet. Zo ook wij. 
De planning was op voorhand:
Los Angeles, Annaheim (universal studio’s), Palm Springs, Blythe, Phoenix (2 nachten), Flagstaff, Tusayan (Grand Canyon en helicoptervlucht), Cameron, Moab (2 nachten), Capital Reef, Bruce Canyon, Springdale, Las Vegas (3 nachten), Death Valley, Bishop, Yosemite park, San Francisco (3 nachten), Monterey, Ventura Beach, Los Angeles. Totaal bijna 5400 km, die volgens planning geheel met Jos aan het stuur zal worden afgelegd.


Hieronder volgt het reisverslag van onze eerste trip naar de USA. We wisten toen nog niet dat het zeker niet onze laatste zou zijn.
Aan de rechterkant van het verslag vind je een gastenboek. We zouden het leuk vinden als je daar een korte reactie achter zou laten. Ook vind je aan de rechterkant de links naar onze andere reisverslagen.

Jos & Esmée

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.